СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ – ОТДЕЛ „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ” И 140 СОУ „ИВАН БОГОРОВ”

НАПОМНЯТ

  1. Когато играете навън /пеш, с велосипед, ролери, скейборд/, избирайте безопасни за Вас места! Далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само на зелен сигнал на светофара, на пешеходна пътека или само когато пътното платно е напълно свободно, без приближаващи се от двете страни автомобили.
  2. Пресичайки на пешеходна пътека, уведомете водачите на моторни превозни средства за Вашето намерение да пресичате, подайте сигнал с ВИСОКО ВДИГНАТА РЪКА!
  3. Никога не пресичайте пътното платно тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само при пълна безопасност. Добре е да пресичате заедно в група с възрастните пешеходци.
  4. Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеления сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото е възможно да има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено и то с висока скорост.
  5. Карайте велосипед, скейборд, ролери, в избрани предварително от вас и от вашите родители подходящи безопасни за това места във Вашия квартал – алеи, градинки, улици затворени за движение. Когато сте в група, най-голямото дете от групата, трябва да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение. Използвайте обезопасителните каски!
  6. Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, шофирани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши. Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Поставяйте предпазния колан!
  7. Слизайте и се качвайте в автомобил ВИНАГИ ОТ ДЯСНАТА МУ СТРАНА!
  8. Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям. Много от пътните злополуки с тежки последици са настъпили поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Ако ваш роднина, приятел или близък юноша кара мотопед или мотоциклет без да е правоспособен при това, ако возилото е технически неизправно, той е в голям риск да пострада, независимо, че управлява в собственото си населено място или близо до него. Тъкмо в малките населени места, където пътищата и улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи.
  9. Не забравайте, че скутерите са всъщност мотопеди, а не велосипеди и за тяхното управление се изисква правоспособност /категория „М”/ и ползване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да прекратите възможностите неправоспособни малолетни и непълнолетни да не управляват. Ако не е по силите Ви, потърсете съдействието на полицията чрез телефони 166 и 112, за да предотвратите потенциално нещастие.
  10. Когато управлявате велосипед, винаги проверявайте дали има спирачки, звънец, устройство за светлина и светлоотразителни елементи!