Да запазим българската идентичност

Българските народни хора са традиционно неразделна част от системата на образователната подготовка в нашето училище. Те са едни от най-ярките и масови прояви на художественото творчество на българския народ, създавани в продължение на стотици години. Изучаването на хореография е условие за съхранение на народната култура и традиции, защото училището е място, където детето открива себе си и света. Учениците чрез българските народни хора се докосват до фолклора, който е явление в културната система на всяко общество.

На 02.03.2011г. учениците от 12 „а“ клас изнесоха открит урок по етнография с преподавател Ружа Пенева. Урокът се проведе, под формата на седянка, в етнографския музей на 140 СОУ „Иван Богоров“, където атмосферата ни накара да се пренесем в миналото със своите автентични предмети от бита и декорации на български народни носии.

Учениците бяха много въодушевени и развълнувани, осъзнавайки, че са бъдещите посланици и носители на българските традиции и фолклор. Те накараха гостите на урока, директора г-жа Галина Варадинова, пом. директора Валентина Димиева,класен ръководител Христина Соколова, Антоанета Андонова, Галя Ачанова, Росица Димитрова и Людмил Макаронски, да се потопят в магията на българския фолклор. Всички с интерес слушаха разказите на учениците за шестте етнографски области, които се представиха достойно и на високо ниво.

Благодарим на г-жа Ружа Пенева и учениците от 12 „а“ клас за приятната изненада, ден преди националния празник, ни накараха да се гордеем с това, че сме българи и ни призоваха да съхраняваме българския танцов фолклор, за да запазим българската си идентичност.